Tarih Bilinci ile Geleceği Belirlemek!
“Aslanlar tarihlerini yazmadıkları sürece tarihleri avcılar tarafında yazılır,” diye bir Afrika atasözü vardır. Bu doğrudur, fakat asil önemli olan yazılanın belgeleri ile kanıtlanmış olması ve diğer bilim insanları tarafından kabul görmesidir.
Goethe; “3 bin yılık tarihini bilmeyen insanlar günübirlik yaşarlar” diyor ve yine bir başka atasözü olan “Tarihini bilmeyen uluslar çocuk kalırlardır.” Tüm bunlar elbette doğrudur. Tarih geleceği belirlemek için bize bilmemiz gereken önemli kaynaklar sunuyor. Tarihini bilmeyen geleceğine de yön veremez. Bir halkın güveni için tarihini ele almasının çok gerekli ve hayati bir mesele olduğu kuşku götürmez.
Kürdlerin en son olarak tarihleri ile ilgilenmeleri ulusal bilincin yaratılmasında büyük bir engel teşkil etmiştir.
Gotiler, Kasitler, Mitaniler, Urartular, Medler ve Aryanlar gibi tarihi halklar her ne kadar Kürdlerin atalarıdır deniliyorsa birçok tarih bilimcileri halen çelişiyorlar. „Junge Welt” denilen bir gazetede Kürdler üzerine okuduğum bir yazı çok aşağılayıcıydı ki bu gazete kendisini „sol” görüşlü olarak tanımlıyor. İsmini şu an hatırlamadığım yazar, Kürdlerin kendilerini iyi göstermek için bu tarihsel ve „değerli” halkları ataları olduğunu iddia ediyorlar diye yazıyordu ve Arapların Kürdler üzerine söylediği aşağılayıcı görüşlerine yer verilmişti.
Tarihin derinliklerinde Kürd atalarını aramak zordur ama benim için Kürd realitesi önemlidir. Kürdler de Basklar gibi kendi başına bir halk olduğu, dili ve kültürüyle canlı önümüzde dimdik duruyor. Kürdlerin varlığından ve kendine has ayrı bir halk olduğundan kuşku duyan Kürdistan’a gidebilir. Gerisi süreç içerisinde muhakkak aydınlanacaktır.
Çağımızda neredeyse dünyanın her yerinde artık Kürdoloji enstitüleri vardır. Genç arkadaşlarımız bu enstitülerde Kürdlerin yaşamı, dili, tarihi, folkloru vb. çalışmalar yapabilirler. Burada esas olan bu tür çalışmayı yapanların kendi dalının uzmanı olmasıdır.
Belgeli ve bilimsel araştırılmış kitaplara inanılır. Fakat herhangi bir kitaba inanılmaz. Ben Türkiye’de yazılan gerek Kürd gerekse Türk Kültüründen insanların yazdıklarına kuşku ile bakarım.
BILIM ve yine de BILIM. Her şey çürütülür, ama belgelenen BILIMSEL bir tezi çürütmek zordur.
Alan Lezan, Berlin – 30. Mayis 2004 18:47:21